Ensimmäinen blogini ja heti valitsin aiheeksi raskasta politiikkaa.

Tammikuussa käräjäoikeus tuomitsi kansanedustajana ja kunnallisvaltuutettuna toimivan poliitikon Antti Kaikkosen 5kk ehdolliseen vankeusrangaistukseen luottamusaseman väärinkäytöstä.

Nyt tietyt tahot ovat aloittaneet painostuksen Kaikkosen eroamisen puolesta. Onhan hän sentään rikollinen ja roisto, jonka pää pitää saada giljotiiniin.

Mutta onko sittenkään? Koko tuomiohan perustuu siihen, että Kaikkonen istui Nuorisosäätiön hallituksessa ja vastoin säätiön sääntöjä ohjasi varoja vaalirahoitukseen. Entisen pääministerin Matti Vanhasen ja Nova Groupin vaalirahakohun jälkimainingeissa koko vaalirahoituslaki pistettiin uusiksi vuonna 2010.

Onko Kaikkonen sitten menettänyt kansan luottamuksen? Joidenkin silmissä varmasti, mutta varsin mielenkiintoiseksi asian tekee seuraava seikka: ensimmäistä kertaa Kaikkosen nimi vaalirahoitussotkujen yhteydessä nousi pinnalle jo syksyllä 2009. Eduskuntavaalit pidettiin maaliskuussa 2011 ja kunnallisvaalit lokakuussa 2012. Kummissakin vaaleissa kansa valitsi Kaikkosen edustajakseen.

Äänestäjiä on tietysti moneen lähtöön, mutta voin kyllä väittää että lähes jokainen Kaikkosen numeron vaalilipukkeeseensa piirtänyt henkiö tiesi, että miestä epäillään rikoksesta ja hänet tullaan todennäköisesti syylliseksi toteamaan. Kaikesta huolimatta kansa luotti Kaikkoseen. Onko tilanne ratkaisevalla tavalla nyt muuttunut kun asia konkretisoitui käräjäoikeuden päätöksellä?

Jokainen tehköön omat päätelmänsä. Itse en näe Kaikkosen rikosta mitenkään erityisen törkeänä tai senkaltaisena, että luottamus olisi mennyt. Väärinhän mies on toki toiminut (minkä on myös itse myöntänyt) mutta enemmän tai vähemmän tässä alkaa olla poliittisen ajojahdin piirteitä. Kaikkonen ei varmasti ole tarinan ainoa "roisto." Hänet on vain nyt kivasti nostettu jalustalle, jotta yleisön on helpompi heitellä niitä kiviä ja mätiä tomaatteja.

-Matti